In English

Insekter dansar i rökplymerna

sep 15 17:07 av kommunikationsansvarig

Redan dagen efter naturvårdsbränningen i Skattlösberg stormossen i Dalarna gav sig Urban Gunnarsson ut för att leta insekter i den pyrande marken.

Bland annat hittade Urban, som är ekolog på Länsstyrelsen Dalarna, Brandsvampfluga som svärmade i rökplymerna på flera ställen i det brända området. Insekten attraheras av röken, svärmar och lägger troligtvis sina ägg på den brända marken.

-Man känner till väldigt lite om den här flugan, men det är troligen så att det är flugans larver som är beroende av brandgynnad svamp och att det är just därför brandsvampflugan lockas dit av röken, berättar Urban.

En orsak till att man vet så lite om flugan är att den är så liten, bara några millimeter, och svår att upptäcka i röken. Så det gäller att veta vad man letar efter.

-Det här visar hur viktigt det är att marken får pyra på olika ställen efter naturvårdsbränningen, att man inte släcker allt på en gång, så att de brandgynnade insekterna kan föröka sig. Men under bevakning förstås, säger Urban Gunnarsson.

Urban fick även se Rökdansfluga, som är rödlistad och nära hotad, när han inventerade i de två områden som Länsstyrelsen Dalarna bränt i sommar. Redan av namnet förstår man att flugan lockas av och gillar brandrök.

-Kul att branden haft den här effekten på insekterna. Dansandet i röken var mer ett kringhoppande på marken runt röken, berättar han.

För att vara säker på att de var de arter Urban trodde fångade han in tre, fyra exemplar av insekterna och skickade dem för att artbestämmas av en entomolog. När svaren kom efter en vecka rapporterade han dem i Artportalen.

Läs mer om arter som gillar skogsbrand

 

» Till nyhetsarkivet