In English

Sotsvart praktbagge flyttar omedelbart in på Västersjön

jun 02 11:07 av kommunikationsansvarig

Redan innan röken skingrats i Värmlandsskogen kunde bränningspersonalen konstatera att minst en brandgynnad art hade hittat platsen. Mitt i röken syntes en skalbagge. När bränningspersonalen tittade närmre på insekten kunde de konstatera att det var en sotsvart praktbagge. Arten känner av brand på långt håll och tar sig ganska snabbt till platsen för att para sig och lägga ägg där. På så vis är skalbaggen beroende av att skog får brinna.  

Naturvårdsbränningar utförs för att hjälpa brandberoende arter. Vissa arter tar längre tid på sig att hitta till platsen medan andra, så som sotsvart praktbagge, kommer redan innan lågorna har slocknat.

Mer om sotsvart praktbagge på artfakta.se 

Naturvårdsbränningen i Värmlands län genomfördes i Västersjön i Torsby kommun måndagen den 1 juni.

 

 

  • En drygt centimeterstor svart skalbagge sitter på ett finger.
    Foto: Anderad Öster
  • En drygt centimeterstor svart skalbagge sitter på ett finger.
» Till nyhetsarkivet