In English

Alltid säkerheten först

maj 29 11:04 av kommunikationsansvarig

Idag fredagen den 29 maj skulle en naturvårdsbränning ha genomförts i naturreservatet Nennesmo i Jönköpings län. Men väderläget är sådant att man bedömer att bränningen inte kan genomföras på ett tillräckligt säkert sätt.

En bränning är noga planerad under lång tid. Förutom att förbereda själva området för arbetet genom att bland annat säkra områdesgränser och se till att det finns släckutrustning på plats så håller bränningsansvariga noga kontroll på vindar, temperaturer och upptorkning i markerna. Allt för att branden ska ge så stor naturvårdsnytta som möjligt och för att arbetet ska kunna genomföras med hög säkerhet.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har planerat att genomföra en naturvårdsbränning i naturreservatet Nennesmo inom EU-projektet Life Taiga den här säsongen. Länge såg det ut som om att bränningen skulle kunna genomföras fredagen den 29 maj.

-Under torsdagen fattade vi beslut om att skjuta upp bränningen. Tyvärr så är väderläget sådant att vi hamnar utanför det fönster där vi anser att det är säkert att bränna. FFMC ligger på 91,6, säger Pål Mernelius naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

-Säkerheten går alltid först och vid minsta risk väljer vi att blåsa av innan. Det visar med tydlighet beslutet som Länsstyrelsen i Jönköpings län nu har tagit, säger Niclas Bergius som är nationell projektledare för Life Taiga.

-Vi gör ett nytt försök vid ett senare tillfälle när det återigen är säkert att genomföra en kontrollerad bränning, säger Pål Mernelius.

Naturreservatet Nennesmo ligger ungefär 10 kilometer nordost om Smålandsstenar i Gisslaveds kommun. Bränningsområdet är cirka 10 hektar stort. Bränningen kommer att genomföras av Skogssällskapets förvaltnings AB. Länsstyrelsen i Jönköpings län kommer även att ha personal på plats under bränningen.

 

» Till nyhetsarkivet