In English

Östergötland har genomfört naturvårdsbränning

maj 27 9:25 av kommunikationsansvarig

Fredagen den 22 maj genomförde Länsstyrelsen i Östergötlands län en naturvårdsbränning i Nävsjömossens naturreservat. Området som brändes var på en holme inne i reservatet. Totalt brändes cirka 6 hektar.

Nävsjömossens naturreservat ligger inte långt från Kolmården på gränsen mot Södermanland. Hela reservatet är ett stort myrområde med inslag av tallar. Vissa av träden är över 200 år medan andra träd är mycket unga. Genom skogen och naturreservatet går en vandringled och det finns flera rastplatser.

Inne i ungskogen på holmen fanns mycket fällda träd som gjorde det en smula svårarbetat. Bland annat bidrog en del turbulenta vindar runt holmen till en speciell flamfront. Det var något som krävde noggranna analyser av bränningsledaren. Arbetslaget lade ner ett gediget arbete på att rädda naturvärdesträden. Till exempel så vattnades träden som stod i kanten av bränningsområdet innan brännan och släcktes ned direkt efter fronten.

-Bränningsledaren gjorde ett mycket bra arbete. Bränningen kunde genomföras lugnt och kontrollerat som planerat, konstaterar Magnus Melander som är regional projektledare för Life Taiga i Östergötland.
Enligt tidiga rapporter från området är dödligheten hög i ungskogen.

-Det ska bli intressant att se resultatet av allt arbete, men det är säkert att överlevnaden kommer att se bättre ut, säger Magnus Melander.

 

  • Man i röd jacka och svart keps håller en vattenslang och sprutar vatten runt en tjock tallstam.
  • Man i röd skjorta täder eld på tort gräs på en myr. Runt honom står tre andra klädda i gula skjortor och ser på.
  • En man står nere på en myr med vattenslang och sprutar vatten ner i marken.
  • Eldlinje slingrar sig upp över en höjd.
  • Eld brinner bland och upp i smala tallar
  • Trädstam som det brunnit runt.
» Till nyhetsarkivet