In English

Välbesökt bränning i Kittelfältet

maj 26 12:56 av kommunikationsansvarig

Förra vecka genomförde Länsstyrelsen i Värmlands län en naturvårdsbränning i naturreservatet Kittelfältet. Förutom media och besökare från bland annat MSB och Räddningstjänsten så fanns även personal från tre andra länsstyrelser på plats.

Onsdagen den 20 maj genomfördes en naturvårdabränning i naturreservatet Kittelfältet. Reservatet ligger ungefär 5 kilometer väster om Brattfors i Filipstads kommun. Kittelfältet är känt för sina dödisgropar. Bland tallarna finns flera kraterlikanade fördjupningar efter isberg som legat inbäddade i sanden. Några av de djupaste groparna är fyllda med vatten.

Brand är en naturlig störning i området och redan 2015 genomfördes en naturvårdsbränning i området inom Life Taiga. Den gången brändes cirka 9 hektar. Årets bränningsområde var cirka 4 hektar stort. Terrängen i området är varierande och lite knölig. Vinden under bränningsdagen var svag något som till en början gjorde att man var tveksam till att arbetet skulle kunna genomföras.

-Det gick bra! Att Anders Heurlin från Länsstyrelsen Dalarna, Ylva Norén från Länsstyrelsen Västmanland och Andreas Wedman från Länsstyrelsen Gävleborg var på plats, tillsammans med dom två erfarna entreprenörerna från Malung, var nog det som gjorde att vi ändå vågade bränna trots den lite väl svaga vinden. Oerhört givande att vara några stycken på plats att konferera strategi med under bränningen, säger Jenny Sander som är regional projektledare för Life Taiga i Värmland.

Bränningen lockade inte bara media utan både personal från MSB och Räddningstjänsten som ville lära sig mer om hur naturvårdsbränning fungerar. På plats fanns även en person som körde drönare med värmekamera.

-Det är så inspirerande att se hur flera taiga-län sluter upp och bidrar med både personal och kunskap vid bränningar, säger Niclas Bergius som är nationell projektledare för Life Taiga.

 

  • Två kvinnor och två män, alla i gula skjortot och mörkblå byxor står i en skog.
    Anders Heurlin, Länsstyrelsen Dalarna, Jenny Sander, Länsstyrelsen Värmland, Ylva Norén, Länsstyrelsen Västmanland och Anderas Wedman, Länsstyrelsen Gävleborg. Foto: Anders Tedeholm
  • Eldlinje slingrar sig lågt mellan tallarnas stammar. En man i gula byxor och röd skortan står bland träden och skriver i ett block.
    Foto: Anders Tedeholm
  • Eldlinje kryper mot vinden. Rök silar genom skogen.
    Foto: Anders Tedeholm
» Till nyhetsarkivet