In English

Utflykt i ett Taiga-område – Stockmyr-Brännan

jan 03 12:47 av kommunikationsansvarig

Mellan jul och trettonhelgen kommer vi att tipsa om naturreservat som är värda ett besök framförallt om du är nyfiken på hur länsstyrelserna arbetar med naturvårdsbränning. Vi har tipsat om naturreservat ibland annat Västernorrlands län och Östergötlands län. Nu beger vi oss till Kronobergs län och Stockmyr-Brännan där flera naturvårdsbränningar har genomförts.

Projektet Life Taiga ska gynna arter och naturmiljöer som är beroende av skogsbrand genom kontrollerade bränningar i områden som skyddade enligt Natura 2000. Ofta är de naturreservat. På varje läns webbplats finns alla länets naturreservat listade.

Naturen

I trakterna runt Kosta finns flera naturreservat. Här hittar du Stockmyr-Brännan som är Kronobergs största naturreservat. I reservatet finns en fin vandringsled som tar dig över myrmarker och genom fågelrika skogar. Har du tur ser du kanske en orre eller tjäder. I den norra delen av reservatet brann skogen för snart 100 år sedan. Spåren efter den branden visar sig genom att det här växer ovanligt mycket björk och asp. Nu under senare år har flera kontrollerade naturvårdsbränningar genomförts i reservatet och delar av slinga tar dig över sådana områden. Vid parkeringen vid Nässjön finns ett vindskydd.

Mer om Stockmyr-Brännan

Läs mer om naturreservatet på Länsstyrelsen i Kronobergs läns webbplats

 

 

» Till nyhetsarkivet