In English

Utflykt i ett Taiga-område – Siljansnäs

jan 02 12:43 av kommunikationsansvarig

Passa på att njuta av utsikt över Siljansbygden när du tar en paus i vandringen på Björkbergets topp!  Mellan jul och trettonhelgen kommer vi att tipsa om naturreservat som är värda ett besök framförallt om du är nyfiken på hur länsstyrelserna arbetar med naturvårdsbränning. Vi har tipsat om naturreservat i Västernorrlands län, Värmlands län och Östergötlands län. Turen har kommit till Dalarnas län och Siljansnäs.

Projektet Life Taiga ska gynna arter och naturmiljöer som är beroende av skogsbrand genom kontrollerade bränningar i områden som skyddade enligt Natura 2000. Ofta är de naturreservat. På varje läns webbplats finns alla länets naturreservat listade.

Förutom att genomföra naturvårdsbränningar så ska de deltagande länsstyrelserna även berätta om arbetet. Det har resulterat i att många informationsplatser eller informationsstigar har skapats inom projektet. Naturreservatet Siljansnäs i Dalarnas län är lite speciellt. Här ligger naturrum Dalarna som lockar många besökare. Länsstyrelsen har genomfört en mycket liten naturvårdsbränning i naturreservatet nära besökscentret. Bränningsområdet ligger nära en stig så om du besöker naturreservatet har du goda möjligheter att se spår av arbetet.

Naturen

Tar du dig de 361 metrarna upp på Björkbergets topp har du fin utsikt över Siljansbygden. I alla fall om vädret tillåter. På toppen av berget står höga tallar. Men på vägen upp och ner för toppen går du på stigar som till stor del kantas av granar, björk, rönn och sälg. Naturstigen runt i reservatet är inte mer än två kilometer lång. Längs med den finns flera sittbänkar utplacerade. Den passerar flera utsiktsplatser och en kolarkoja. Vid vindskyddet finns en grillplats där du får göra upp en eld.

Naturrum och naturvårdsbränning

Ett stort besökscenter finns i naturreservatet. Här finns det tillgång till toaletter och skötbord när naturrum är öppet. Just nu och fram till maj 2020 är parkeringsplatsen närmast naturrum avstängd på grund av lagningsarbete. Besökare får enligt naturrums webbplats under tiden parkera i den nedre delen av parkeringsytan. Inne i besökscentret finns olika utställningar med olika teman och här finns till exempel en stor utställning om hur skogarna i Sverige är anpassade till skogbrand. Naturreservatet är alltid öppet men kolla på naturrums webbplats för besökscentrets öppettider.

Mer om Siljansnäs

Läs mer om Siljansnäs och dess natur på Länsstyrelsen i Dalarnas läns webbplats

Läs mer om naturrum Dalarna

» Till nyhetsarkivet