In English

Utflykt i ett Taiga-område – Orrkojgölarna

dec 30 11:27 av kommunikationsansvarig

En liten vandring och kanske grilla en korv eller fem?! Passa på att besöka ett naturreservat i din närhet under klämdagarna! Mellan jul och trettonhelgen kommer vi tipsa om naturreservat som är värda ett besök framförallt om du är nyfiken på hur länsstyrelserna arbetar med naturvårdsbränning. Vi har tipsat om naturreservat i Västernorrlands län och Värmlands län. Nu drar vi lite längre söder ut till Östergötlands län och Orrkojgölarna.

Projektet Life Taiga ska gynna arter och naturmiljöer som är beroende av skogsbrand genom kontrollerade bränningar i områden som skyddade enligt Natura 2000. Ofta är de naturreservat. På varje läns webbplats finns alla länets naturreservat listade.

Förutom att genomföra naturvårdsbränningar så ska de deltagande länsstyrelserna även berätta om arbetet. Det har resulterat i att många informationsplatser eller informationsstigar har skapats inom projektet.  Orrkojgölarna i Östergötlands län är ett sådant naturreservat.

Naturen och naturvårdsbränning

Naturen i reservatet består av orörda myrmarker blandat med riktigt gammal tallskog och små skogstjärnar. Många av träden är över 200 år. Ser du dig omkring kan du kanske hitta spår av gamla skogsbränder. En del av skogsbrandsspåren kommer från de planerade och helt kontrollerade naturvårdsbränningar som Länsstyrelsen genomfört 2017 och 2018.

Som namnet på reservatet antyder så trivs orrar i området. Håll utkik efter de när du tar dig fram på en led som går runt i reservatet. Längs med leden finns flera rastplatser. Vill du grilla korv eller nått annat smaskigt finns en trevlig eldplats vid naturreservatets parkering. Du hittar även en grillplats vid vindskyddet ute på en holme i Lilla Orrkojgölen.

Läs mer om Orrkojgölarna och dess natur på Länsstyrelsen i Östergötlands läns webbplats.

» Till nyhetsarkivet