In English

Utflykt i ett Taiga-område – Kittelfältet

dec 27 9:39 av kommunikationsansvarig

Börjar det bli trångt i stugor och lägenheter när släktingar och vänner är på besök!? Passa på att ta med dem till ett naturreservat nära dig! Mellan jul och trettonhelgen kommer vi att tipsa om naturreservat som är värda ett besök, framförallt om du är nyfiken på hur länsstyrelserna arbetar med naturvårdsbränning. Nu tar vi oss till Värmlands län och Kittelfältet.

Projektet Life Taiga ska gynna arter och naturmiljöer som är beroende av skogsbrand genom kontrollerade bränningar i områden som skyddade enligt Natura 2000. Ofta är de naturreservat. På varje läns webbplats finns alla länets naturreservat listade.

Förutom att genomföra naturvårdsbränningar så ska de deltagande länsstyrelserna även berätta om arbetet. Det har resulterat i att många informationsplatser eller informationsstigar har skapats inom projektet. I Kittelfältets naturreservat i Värmlands län har Länsstyrelsen genomfört naturvårdsbränning.

Naturen

I området växer gamla ståtliga tallar. Marken är full av gropar i olika storlekar. Groparna har uppstått efter att stora bitar av inlandsisen fallit av och blivit inbäddade i sanden. När isen sen smälte efterlämnades de gropar som nu syns. De största och djupaste groparna i Kittelfältet är fyllda med vatten som små sjöar. En av sjöarna, Sundtjärn, har turkosfärgat vatten eftersom det finns ett speciellt växtplankton i vattnet. I reservatet finns flera fina leder, ett vindskydd och en stor informationsplats.

 

Skarp gräns mellan brän och obränd mark.
Så här såg det ut för något år sedan längs stigen i Kittelfältet.

 

Naturvårdsbränning

I juli 2015 genomförde Länsstyrelsen i Värmlands län en cirka 9 hektar stor naturvårdsbränning i reservatet inom projektet Life Taiga. Området som brändes ligger ner mot Stegelviken. Även om de skyltar som ska informera om naturvårdsbränning ännu inte har sats upp går det att se spår av arbetet. En del av stigen från reservatets södra parkering går bredvid bränningsområdet. Håll utkik efter svarta stammar, döda träd och kanske tretåiga hackspettar. Hackspettarna gillar nämligen de döda träden eftersom de är fulla av den mat de gillar.

Mer om Kittelfätet

Läs mer om Kittelfältet på Länsstyrelsen i Värmlands läns webbplats.

Läs mer om naturvårdsbränningen i Kittelfältets naturreservat.

» Till nyhetsarkivet