In English

Bränningspraktik i Spanien

dec 16 9:45 av kommunikationsansvarig

Under tio dagar i november arrangerades TREX Andalucia i södra Spanien. TREX står för Prescribed Fire Training Exchanges och handlar om att utbyta erfarenheter och kunskaper om naturvårdsbränningar. Med på utbildningen var Andreas Wedman, regional projektledare för Life Taiga i Gävleborgs län.

Detta var andra gången ett TREX hölls i Europa, annars brukar de arrangeras i olika delar av USA. Bränningarna genomfördes både i tallskogar och på gräsmarker med syftet att minska mängden bränsle på marken. Deltagare kom från flera europeiska länder och USA, och många hade stor erfarenhet av att genomföra bränningar.

-Den största behållningen var att träffa kollegor från andra länder och organisationer, och bränna tillsammans med dem. Naturvårdsbränningar i Spanien liknar på många sätt de bränningar vi gör i Sverige. Samtidigt finns förstås en hel del skillnader också, säger Andreas Wedman.

 

  • En man med gul skjorta och vit hjälp håller i en brandslang. han står framför mark som brinner med låga lågor.
  • Slänt med tallar. Marken bland tallarna brinner med låga lågor.
  • En person med gul skjorta och gul hjälm står framför flammande lågor. Hans ansikte är täckt. I ena handen håller personen en tändkanna, i andra en hacka.
  • Gräs mellan tallar i en slänt invid en väg brinner. Flera personer i gula skjortor arbeter i bakgrunden.
» Till nyhetsarkivet