In English

Kronprinsessans vandring genom Taiga-landskap

dec 09 12:52 av kommunikationsansvarig

Under 2019-års bränningssäsong har Kronprinsessan Victoria fått veta mer om naturvårdsbränning och EU-projektet Life Taiga. På en av sina landskapsvandringar gick turen igenom Västernorrlands största naturreservat, Jämtgaveln, där flera narurvårdsbränningar har genomförts.

Kronprinsessan Victoria har sedan hösten 2017 genomfört vandringar i samtliga av Sveriges landskap. Den första genomfördes i september 2017 i Västergötland och den 25:e och sista vandringen gjordes i Dalarna i juni 2019. Men däremellan har samtliga andra landskap fått besök av Kronprinsessan. Onsdagen den 29 maj var det Medelpads tur och Länsstyrelsen i Västernorrlands län stod för värdskapet. Vandringen gick längs leder i Jämtgavelns naturreservat.

 

Blond kvinna i svart jacka, kronprinsessan i ljusblå jacka och mörkblå keps och man i gul skjorta och klarblå mössa samtalar.

 

Jämtgavelns naturreservat ligger i Ånge kommun på gränsen mot Jämtland. Naturen i reservatet är varierande med skogar, myrmarker och vattendrag. Här finns spår av gamla fäbodar, skogsarbetarkojor och fångstgropar. Nästan all skog i Jämtgaveln har vuxit upp efter en period av återkommande vildbränder i mitten av 1800-talet. Därför dominerar tallarna landskapet. I naturreservatet har flera narurvårdsbränningar genomförts sedan 1990-talet för att gynna en fortsatt naturlig tall-rik miljö.

Under kronprinsessans vandring genom naturreservatet fick hon och de övriga medvandrarna uppleva genuin vandring och naturupplevelse i brandpräglad storskog. Flera lokala aktörer blandat med personal från Länsstyrelsen i Västernorrland län berättade om naturens historia och hur människan har verkat i området. Givetvis var naturvårdsbränning en del av det som vandrarna fick ta del av. John Granbo, regional projektledare för Life Taiga och reservatsförvaltare av Jämtgaveln, mötte upp Kronprinsessan och hennes medvandrare en bit in i reservatet.

-Det märks att Kronprinsessan har ett stort intresse för naturen, säger John Granbo.

Tanken var att Kronprinsessan skulle få se hur bränningsarbetet gick till på en mindre yta, och kanske själv prova på att gå med tändkanna.

-Tyvärr var inte vädret med oss, säger John Granbo.

Istället fick besökarna och Kronprinsessan se spåren av bränningar och lyssna på när John Granbo berättade hur Länsstyrelsen arbetar med naturvårdsbränning.

 

Kronprinsessan i ljusblå jacka och mörkblå keps skakar hand med man gul skjorta och orange hjälm. I bakgrunden briner en lite eld.
» Till nyhetsarkivet