In English

Brandfält blev lektionssal för elever från Lillhärdal

okt 15 14:34 av kommunikationsansvarig

Elver på Furulundsskolan i Lillhärdal fick besök av Jämtlands regionale projektledare Hanna Triumf i början av oktober. Hon berättade om bränder i skog genom tiderna och varför naturvårdsbränningar idag är nödvändiga.

Skogarna i Härjedalens kommun drabbades av flera vildbränder sommaren 2018. Bland annat påverkades orten Lillhärdal. Hanna Triumf från Länsstyrelsen i Jämtland och regional projektledare för Life Taiga besökte elever i årskurs 3 till 6 på Furulundsskolan i Lillhärdal. Hon berättade för eleverna om skogsbränder, att de är något naturligt och som alltid har förekommit i våra skogar.

Tillsammans med eleverna åkte Hanna ut till det brandfält som kallas Storbrättan för att titta på hur livet spirar på nytt i den brända skogen. Hon förklarade för eleverna att växter och djur är helt anpassade att leva i en skog som kontinuerligt brinner och att vissa arter är helt beroende av de förhållanden och miljöer som branden skapar.

-Eleverna var otroligt intresserade och det var så roligt att träffa dem, berättar Hanna Triumf.

Eleverna fick veta att innan vi släckte vilda skogsbränder så brann i snitt ungefär en procent av landets skogar varje år. Idag använder bland annat länsstyrelser naturvårdsbränning för att kompensera för de vilda brände som släcks, just för att öka möjligheten för de arter som gynnas av bränder i skog. Hanna poängterade att när länsstyrelser bränner blir det i naturreservat så att ingen privat skogsägare drabbas.

 

 • Barnhäder och vuxenhander som visar upp svampar.
  Foto: Hanna Triumf
 • En klunga med barn som står bland brända tallstammar.
  Foto: Hanna Triumf
 • En barnhand håller en stor kotte och en vuxenhand håller en liten kotte.
  Foto: Hanna Triumf
 • Stövelklädda fötter ståendes runt en stubbe som någon lagt olika växter på.
  Foto: Hanna Triumf
 • Skärmklipp från Furulundsskolans Facebooksida. Visa barn i klassrum, barn i skog och en meddelandekonveration.
  Skärmklipp från Furulundsskolans Facebooksida.

 

Furulundsskolans Facebooksida har skolan lagt upp många fina bilder från dagen och från skolan hälsar man att de var kanonnöjda med besöket.

 

 

» Till nyhetsarkivet