In English

Vackert väder på guidning i naturvårdsbränd skog

okt 07 10:08 av kommunikationsansvarig

Lördagen den 5 oktober anordnade Länsstyrelsen i Örebro län en bussresa med upphämtning på vägen från Örebro upp till de norra länsdelarna i naturreservatet Nittälven. Vädret var perfekt och deltagarna fick se och höra om EU projektet Life Taigas naturvårdsbränningar vid Römyren.

Åsa Forsberg och Kjell Store från Länsstyrelsen i Örebro län arbetar med Life Taiga. De båda berättade för de cirka 40 besökarna om varför Länstyrelsen arbetar med naturvårdsbränningar och hur själva arbetet går till.

-Här i området har vi gjort två naturvårdsbränningar. Den senaste 2018. Då var det som ni kanske kommer ihåg väldigt varmt och torrt, berättar Åsa Forsberg. Men för att vi ska kunna göra den här typen av arbete på ett säkert sätt så måste det vara torrt.

-Vi arbetar med att hålla elden inom säkrade gränser. Sen har vi personal som står en bit utanför området som spejar efter eventuella gnistor som kan falla ner utanför området, berättar Kjell Store. Då går de dit och släcker den med en vanlig vattenkanna som folk har i till sina trädgårdar. Kommer ni till ett område där vi arbetar med naturvårdsbränning kommer ni att hitta flera sådana kannor längs med området.

 

 • En folder hålls upp framför kameran. I bakgrunden står en grupp männinskor på en lite höjd vid en skyllt.
  Samling vid Römyren. Foto: Ulrika Mogren
 • En man i svart keps och skägg pratar.
  Kjell Store berättar om hur arbetet med naturvårdsbränning går till. Foto: Ulrika Mogren
 • En kvinna i friluftskläder pratar. Närmast i bild en jacka med trycket Länsstyrelsen i Örebro län.
  Åsa Forsberg bberättar om naturvårdsbränning. Foto: Ulrika Mogren

 

Efter en god fältlunch bar det av över Römyrens vandringsled där länsstyrelsen berättade mer om naturreservatet, naturvårdsbränningar, arter som gynnas av dem och naturreservatets geologi. Vandringen avslutades vid Kaggabäcken och Nittälven där besökarna fick veta mer om restaureringar i vattenmiljön. De som ville fick sen praktiskt hjälpa till att göra lite åtgärder i bäcken.

-Vi vill tacka alla som kom och delade dagen med oss! Ett varmt tack till HopaJola för den goda fältlunchen och till Ställdalens naturstudieklubb som hade öppnat sin fågelstation i Römyren för intresserade att besöka, säger Kjell Store och Åsa Forsberg från Life Taiga.

 

 • En grupp männinskor går genom en solig skog där trädstammarna är svarta längst mot marken.
  Skogen är varm och ljus efter en naturvårdsbränning. Foto: Ulrika Mogren
 • En stolpe med orange topp och ett märke med texten Taiga. Bakom stolpen går en grupp männinskor.
  Fin led genom Life Taiga-skog. Foto: Ulrika Mogren
» Till nyhetsarkivet