In English

Besök från EU i Taiga Västernorrland

sep 26 14:39 av kommunikationsansvarig

I veckan har Life Taiga haft besök från EU av en LIFE-handläggare, en ekonomisk expert och Life Taigas monitor. De var nyfikna på att titta på bränningsområden i norra Sverige och besökte bland annat Helvetesbrännan och Jämtgaveln i Västernorrland.  

Förutom projektets monitor Bent Jepsen var Anna McClintock, ekonomisk expert på Kommissionen och Santiago Urquijo-Zamora, handläggare i EU DG Environment LIFE Programmet på plats i skogarna i Västernorrland. Life Taigas regionale projektledare John Granbo hade satt ihop en mycket pedagogisk utedag den första dagen där de tittade på olika projektåtgärder i form av stigar och besöksanläggningar i naturreservatet Jämtgaveln. Även naturreservatet Helvetesbrännan besöktes.

– Gammal fin skog parat med fint väder gjorde turen extra lyckad och uppskattad. Jag tror att de fick en förändrad bild av naturvårdsbränning, de hade delvis bilden av en vild skogsbrand på näthinnan innan de kom, och insåg tydligt varför och hur vi eldar. Till sist upprepade de själva mantrat om att den västliga taigan formats av elden och under många årtusenden, berättar Life Taigas nationelle projektledare Niclas Bergius, som också var med.

Dag två ägnades mer åt ekonomi och budget men även att prata om ett nytt Taiga-projekt.

– Utan eld ingen västlig taiga av den typ vi ser i dag blev den gemensamma slutsatsen och språnget mot  ett Taiga 2, säger Niclas Bergius.

 

 • Fyra personer, två med röda jackor och två med mörkgrå, står i en skog där trädens stammar är svarta.
  Foto: Niclas Berguis
 • Fyra personer sitter på bänkar vid ett bord ute i naturen och äter.
  Foto: Niclas Bergius
 • Två män och en kvinna stpr vid ett stort släp med metall-kapell.
  Foto: Niclas Bergius
 • Tre män och en kvinna håller upp en EU-flagga framför sig.
  Foto: John Granbo
» Till nyhetsarkivet