In English

Tretåig hackspett ville vara med

sep 02 12:44 av kommunikationsansvarig

I helgen genomförde Länsstyrelsen i Värmlands län två guidningar i Brännans naturreservat. Flera nya brandgynnade arter upptäcktes på det äldre brandfältet och tretåig hackspett visade upp sig som på beställning.

 

Guidningarna var uppdelade på två dagar för två olika målgrupper. Den ena riktade sig mot personer som på ett eller annat vis arbetar med skog, medan den andra riktade sig till allmänheten. Naturreservatet Brännan ligger i Årjängs kommun cirka 8 km sydväst om Östervallskog. Här har flera naturvårdsbränningar genomförts, den senaste 2017.

Under lördagens vandring genom Brännan tog sig gruppen ner för branterna i reservatet till ett gammalt lövhägn efter en bränning som gjordes 1997. Där hittade de arter på en sälg som inte hittats på platsen tidigare.

-Riktigt roligt att redan nu börja se långtidseffekterna efter bara 20 år, det hade vi inte väntat oss. Vi hittade en ny raggbockslåga på brandfältet från 2012. Dessutom brandskiktdyna på samma brandfält, den arten har vi inte hittat i området förut. Så lördagen var nog lika givande för oss själva som för gästerna, säger Jenny Sander, regional projektledare för Life Taiga i Värmlands län.

Söndagens guidning lockade 16 naturintresserade personer. Många av dem hade aldrig besökt Brännan tidigare och heller aldrig varit på en plats där det utförts en naturvårdsbränning.

-Jag tycker att vi fick väldigt bra respons från besökarna om arbetet vi gör med naturvårdsbränningar och med projektet Life Taiga. Som extra bonus för besökarna kom tretåig hackspett och visade upp sig, berättar Jenny Sander.

Brännans naturreservat på Länsstyrelsen i Värmlands webbplats.

 

  • En man med rutig skjorta occh svart keps visar upp en svamp.
    Fredrik Wilde visar dropptaggsvamp. Foto: Jenny Sander
  • Två män klädda i outdoorkläder tittar på stammen på en sälg.
    Sälg med spännande naturvårdsarter. Foto: Jenny Sander
» Till nyhetsarkivet