In English

Nu blommar svedjenäva på Fjällmossen!

aug 29 10:52 av kommunikationsansvarig

I våras genomförde Länsstyrelsen i Södermanlands län en naturvårdsbränning i Fjällmossens naturreservat. Här blommar nu svedjenäva, en art som behöver brand för att kunna gro.

Den 16 maj brände Länsstyrelsen en myrholme inom Fjällmossens naturreservat. Naturvårdsbränningar görs för att gynna djur och växter som är beroende av naturliga bränder. En av de arterna kan man se nu i reservatet, då ett hundratal svedjenävor grott under sommaren. En del av plantorna står till och med nu i full blom.

Svedjenävan är fascinerande växt som är anpassad till naturliga bränder. När den väl blommat kan fröna ligga gömda under marken i över 100 år, och gro först efter att en brand dragit förbi och skapat de förutsättningar blomman behöver. Utan bränder skulle den inte klara sig.

Efter den stora vildbranden i Västmanland 2014 kunde hundratals plantor av svedjenäva och några få plantor av brandnäva hittas i brandområdet. Året efter blommade de för fullt.

 

  • Lila blomma med gröna blad står i ett landskap med svart markt täckt med gul-bruna barr.
    Blommande svedjenäva, augusti 2019. Foto: Per Folkesson
  • Eld som brinner med låga lågor bland gran- och tallstammar.
    Naturvårdsbränning i Fjällmossens naturreservat. Foto: I-M Wohlfart
  • Två män står med en pärm framför en röd helikopter. Bakom de åker en man på en sexhjuling fullastad med utrustning.
    Genomgång vid helikopter. Foto: Per Folkesson

 

Bränningen i Fjällmossen är en del av det EU-finansierade projektet LIFE Taiga, där Länsstyrelsen i Södermanland tillsammans med 13 andra länsstyrelser genomför naturvårdsbränningar i naturvårdande syfte.

Fjällmossens naturreservat på Länsstyrlsen i Södermanlands läns webbplats.

» Till nyhetsarkivet