In English

Avbruten bränning avslutades

jun 26 11:12 av kommunikationsansvarig

Tisdagen den 25 juni genomfördes en naturvårdsbränning i Stora Flyten i Surahammars kommun i Västmanland. Bränningen utfördes av Baggbolaget och Meloe Entomologi på uppdrag av Länsstyrelsen i Västmanland län och är en del i EU-projektet Life Taiga.

Arbetet var en fortsättning på den naturvårdsbränning som utfördes i naturreservatet den 22 maj men som avbröts när väderförhållandena ändrades. Då hade ungefär hälften av de planerade 20 hektaren hunnit brännas.

Runt klockan 11.00 gjordes en provbränning och strax därpå sattes arbetet igång. Himlen var mulen men temperaturen höll sig runt 20 grader Celsius. Vissa partier i området var en smula fuktig. Det orsakade en del starkare rökutveckling som syntes på långt håll. Fram på sena eftermiddagen var själva bränningsarbetet över och efterbevakningen tog vid.

-Vi hann klart precis innan regnet startade, berättar Ylva Norén som deltog i bränningsarbetet

Under natten och morgontimmarna föll mer nederbörd som kommer att hjälpa till att släcka området helt.

 

 • En man med svartabyxor, gul skjorta och blå ryggsäck står bredvid en liten eld.
  Provbränning Stora Flyten, Västmanland. Foto: Niclas Bergius
 • En mani mörka byxor, ljus skjorta, gul keps och svart ryggsäck sprutar vatten från en brandslang ner i marken. I bakgrunden brinner mark och stammar.
 • En man med gula klader syns genom rök. Låga lågor brinner i förgrunden.
  Foto: Niclas Bergius
 • Bark och trädstammar brinnet bland klippor och stenar.
  Foto: Johan Wretenberg
 • En kvinna i gul skjorta , svarta byxor och svart keps tittar in i kameran. Kvinnan står i ett sotigt och rökigt landskap.
  Ylva Norén, Länsstyrelsen, deltog i bränningsarbetet. Foto Johan Wretenberg
» Till nyhetsarkivet