In English

Sommaren 2018, vildbränder och Taiga

dec 04 14:10 av kommunikationsansvarig

”Ett litet steg i att förankra skyddsavbränningar som ett verktyg i att skapa begränsningslinjer”. Så sammanfattar Sara Lamme sina erfarenheter efter sommarens insats vid en av de många vildbränder som drabbade landet. Sara är en av flera deltagare från Life-projektet Taiga som bidrog med sin kunskap av naturvårdsbränning vid släckningsarbetet av vildbränderna.

 

I förgrunden en hög med brandslang. Bredvid kommer en kvinna i gul skjorta och en brännkanna i handen. I luften snett bakom kvinnan flyger en helikopter.

Våren och sommaren 2018 var solig, varm och mycket torr i hela Sverige. Risken att vildbränder skulle starta var hög och redan i juni blossade flera bränder upp, bland annat i Västmanland i samma område som drabbades 2014. Där fick räddningstjänsten rätt snabbt bränderna under kontroll och kunde släcka.

Sommaren fortsatte vara mycket varm och torr och flera vildbränder startade runt om i landet. Värst drabbades Jämtland, Dalarna och Hälsingland. En bit in i släckningsarbetet efterfrågades personer med kompetens att kunna genomföra naturvårdsbränningar. Tanken var att utföra en skyddsavbränning vid en av bränderna i Hälsingland.

-Jag blev uppringd på söndagen av vår beredskapsdirektör som sa att det efterfrågades naturvårdsbränningskompetens för att utföra skyddsavbränningen. Jag hade troligtvis inte blivit uppringd om jag inte jobbat i Taiga-projektet. Uppgifterna bestod av att planera en skyddsavbränning som vi startade på måndagskvällen och tänkte fortsätta med på tisdagen. Av olika anledningar släcktes istället vår påbörjade bränning och vi fick hjälpa till med släckningsarbetet och efterbevaka under onsdagen, berättar Sara Lamme som är regional projektledare för Life Taiga i Kronobergs län.

Trots att arbetet med att skapa begränsningslinjer avbröts anser Sara Lamme att tiden i Hälsingland var värdefull.

-Det blev många diskussioner och erfarenhetsutbytet gav mycket båda mellan oss naturvårdsbrännare men också mellan hemvärnet och räddningstjänsten. Mitt nätverk vidgades enormt! Sammantaget en positiv upplevelse och erfarenhet som jag kommer ha nytta av på olika sätt i många år framöver, säger Sara Lamme.

» Till nyhetsarkivet