In English

Insektsinventering i Helvetesbrännan

jun 19 10:11 av kommunikationsansvarig

Hur återhämtar sig naturen efter en naturvårdsbränning? Kommer det några sällsynta insekter till området? Vad för slags småkryp är det i så fall? Att inventera efter bränningar är en del i det naturvårdande arbetet.

Nyligen satte Länsstyrelsen i Jämtlands län upp små anordningar i markerna i naturreservatet Helvetetsbrännan.

Läs mer om naturreservatet på Länsstyrelsens webbplats.

 

Tallar med sotiga stammar vid kanten till en myr.
Helvetesbrännans naturreservat.

 

Det rör sig om två typer av insektsfällor, dels så kallade trädfönsterfällor och dels IBL-fällor. Fällorna fångar upp insekterna när de flyger in i eller går på dem. Sen ramlar eller halkar de ner i bottnen där de får ligga och vänta på att bli artgranskade.

 

  • Fälla vid trädstam.
    Fönsterfälla på träd.
  • Kvinna i linne och svart keps vid en insektsfälla.
    Life Taigas regionale projektledare Hanna Triumf sätter upp insektsfälla.
  • Man vid en trekantig insektsfälla.
    Torbjörn Johnsson vid en IBL-fälla, en fälla som spänns upp och hänger i luften.

 

-Vi kommer att vittja fällorna en gång i månaden fram till och med slutet av augusti, alltså totalt tre gånger. Sedan kommer vi att artbestämma insektsfångsten för att se om vi lyckats locka brandinsekter till brännan, berättar Hanna Triumf, regional projektledare för Life Taiga i Jämtlands län.

 

» Till nyhetsarkivet