In English

Studieresan i USA – North Florida Prescribed Fire Council, 25 oktober

jan 05 9:17 av kommunikationsansvarig

Här fortsätter berättelsen från projektet Life Taigas studieresan i USA. Syftet med resan är att lära sig hur andra länder använder sig av naturvårdsbränning som skötselmetod.

Berättelsen fortsätter den 25 oktober för medan större delen av gruppen utförde bränning, deltog kommunikatören Ulrika Mogren och projektekonomen Helena Blomquist i höstmötet med North Florida Prescribed Fire Council i Tallahassee, tillsammans med forskaren Casey Teske från Tall Timbers.

The Fire Council träffas två gånger per år och verkar för att sprida information om kontrollerad bränning och samla berörda aktörer för att utbyta erfarenheter och kunskap med varandra som ett nätverk. Det kan handla om bränningsplaner, hantering av brandrök på vägar, bränningslinjer, första hjälpen, väderprognoser och erfarenheter från framgångsrika och misslyckade bränningstillfällen.

 

 • Storbildsskärm med text North Florida Prescribed Fire Council.
  North Florida Prescribed Fire Council i Tallahassee Florida.
 • Man på scen.
  Ordföranden för the Fire Council, Greg Seamon, hälsar deltagarna välkommen.
 • Perkering med många stora bilar.
  Mötet hölls i en teater i utkanten av Tallahassee.

 

Efter att ordföranden för the Fire Council, Greg Seamon, hade välkomnat deltagarna, höll Tim Barry, meteorolog från National Weather Service i Florida, ett föredrag om tidigare och aktuella väderförhållanden och effekter av El Nino och La Nina. Han pratade också om prognoser för temperatur och nederbörd med inriktning på hur risken för vildbränder ser ut.

Därefter talade vår värd från Tall Timbers Research Station, Casey Taske, om kartläggning av bränder i Florida. Hon betonade det stora behovet av metoder för att följa upp hur brand används på allmän (public) mark för comprehensive wildlife management. Hon pratade också om metodutveckling för att protokollföra antalet bränningstillstånd och för en databas över bränningsytor.

”Prescribed Fire Watch-out situations” var ämnet för John Saddlers presentation. Han är Prescribed Fire Manager från Florida Forest Service, och visade underhållande bilder om det ack så viktiga ämnet när man INTE ska bränna.

 

 • Storbildsskärm med text på engelska.
 • Storbildskärm med bild på litet barn vid jättestort däck.

 

Därefter hölls några föredrag om brandekologi och hur man kan använda brand för att restaurera mark och gynna biodiversitet. I Florida används kontrollerad bränning inte bara för naturvård utan också för att förhindra spridning av vildbränder.

Den sista presentationen beskrev hur samarbetet mellan Florida Department of Environmental Protection och the Florida Highway Patrol fungerar när bränning sker nära the Interstate highway vid Paynes Prairie Preserve State Park. Detta var det första samarbetet i sitt slag i Florida. Officer John från the Florida Highway Patrol förklarade hur resonemanget gick bakom beslutet att stänga the interstate highway under branden: “I much rather help out making a RX (prescribed) burn to prevent car accidents due to smoke on the highway than helping out during a rescue action because there are accidents because of smoke”.

Vikten av information till allmänheten under och efter bränning betonades också, liknande hur vi gör i Sverige. Skillnaden är att bränningar i Florida ofta är mycket större och kräver mer informationspersonal än i Sverige.

 

 • Klistermärken och broschyrer.
  The Fire Council delar bland annat ut stickers och broschyrer med följande slogan, för att skapa förståelse bland allmänheten.
 • Storbildsskärm med text om media i USA.
  God kontakt med media är viktigt. På så vis får allmänheten lättare kännedom om vad som pågår.
» Till nyhetsarkivet