In English

Ovanlig ticka hittad efter Taiga-bränning

dec 04 14:18 av kommunikationsansvarig

Den mycket ovanliga svampen laxticka har hittats i Tonaberg i Storasjös naturreservat i Kronobergs län. Fyndet gjordes i samband med den uppföljning som genomförs efter alla naturvårdsbränningar inom EU-projektet Life Taiga.

-Det har ju varit en väldigt bra svamphöst så vi passade på att titta lite extra efter svamp när vi gjorde uppföljningen, säger Emil Persson som är regional projektledare för Life Taiga i Kronobergs län.

 

 

Området där fyndet av laxticka gjordes brändes i maj 2016. Det är en art som gynnas av bränning eftersom den trivs på solbelyst hård ved av döda tallar. Huvudsyftet med projektet Life Taiga är att göra skogen öppnare och ljusare genom skötselmetoden naturvårdsbränning. Det betyder att vi vill att de täta granarna ska dö i bränningen. Och även om tallar till skillnad från granar tål brand bra så dör ändå en och annan tall i arbetet. Det gynnar därför arter som trivs på döda tallar som till exempel insekten raggbock och svampen laxticka.

Men fyndet i Tonaberg var inte den enda ovanliga svampsort som påträffades vid inventeringen i Kronobergs projektområden. I Norrsjön i Stockmyr-Brännans naturreservat som brändes i maj 2017 hittades brandticka, lakritsmusseron, motaggsvamp och orange taggsvamp.

-Alla svampfynden är så klart roliga, men det mest uppseendeväckande är ju fyndet av laxtickan. Laxticka har bara påträffats två gånger tidigare i Kronobergs län så det här är ett väldigt bra kvitto på att naturvårdsbränning gynnar biologisk mångfald, säger Emil Persson.

» Till nyhetsarkivet