In English

En vandring i natur efter naturvårdsbränning

okt 12 10:42 av kommunikationsansvarig

I början av oktober bjöd Länsstyrelsen i Gävleborgs län in till en guidning i nationalparken Färnebofjärden. Här har två naturvårdsbränningar genomförts inom projektet Life Taiga, en i våras och en 2016.

En liten grupp intresserade möttes upp av Gävleborg regionale projektledare för Life Taiga, Andreas Wedman. Med på guidningen var även Life Taigas nytillträdda biträdande nationelle projektledare Julia Carlsson. Gruppen visades runt i det område som brändes 2017.

 

  • Ett tiotal personer står i bränd skog.
    Andreas Wedman, regional projektledare i Gävleborgs län, i svart keps. Foto: Julia Carlsson
  • Brända stammar vid myrkant.
    Foto: Julia Carlsson
  • Död gran på marken.
    Foto: Julia Carlsson
  • Brända rötter över sten.
    Foto: Julia Carlsson

 

-Det är spännande att följa hur naturen återhämtar sig efter bränningen och se hur svampar och lingonris spirar upp ur askan igen, och att höra om alla brandgynnade arter som är specialiserade på att nyttja brandfält som habitat, säger Julia Carlsson.

 Projektets huvudsakliga verksamhet är det naturvårdande arbetet. Planering tar lång tid, detta för att en bränning ska vara säker och få den naturvårdande effekt som naturen just på den platsen behöver. Men en viktig del av Life Taiga är också att berätta om vad naturvårdsbränning är och varför den skötselmetoden är nödvändig för våra skogar.

 

  • Helikopter släpper ut vatten från behållare.
    Vid många naturvårdsbränningar finns helikopter på plats. Detta för att snabbt vara beredd att släcka om det brinner för mycket eller om elden lyckas smita utanför det avgränsade området. Foto: Robert Ahlberg
  • Eldslågor bland tallar och granar.
    Vid en naturvårdsbränning håller sig elden nära marken. Bilden är från naturvårdsbränningen i Färnebofjärden 2017. Foto: Robert Ahlberg

 

-Det är viktigt att visa upp exempel på hur naturvård går till i praktiken och göra länsstyrelsernas arbete synligt för allmänheten. Dessutom roligt att visa upp att vi är ett stort nätverk av länsstyrelser i Life Taiga-projektet som samverkar för att fördjupa och bredda erfarenheten i att utföra naturvårdsbränning, avslutar Julia Carlsson.

 

Flygfoto över skogsområde.
Området en tid efter bränningen. Vissa träd har dött, medan de flesta fortfarande är levande och gröna. Flygfoto: Bergslagsbild AB
» Till nyhetsarkivet