Det har nu gått en månad sedan den stora skogsbranden utanför Bredaryd i Jönköpings län, när över 300 hektar mosse och skog eldhärjades efter att det börjat brinna på en torvtäkt i området. Flera hundra personer från räddningstjänst, hemvärn, frivilligföreningar och andra kämpade i närmare en vecka för att få branden under kontroll. Även personal från Life Taiga var med på plats och bidrog med sina kunskaper och erfarenheter från arbete med eld i skog.
-En viktig del av en naturvårdsbränning är att göra en effektiv eftersläckning, säger Johan Rova, regional projektledare för Life Taiga i Jönköpings län. Här har vi inom Life Taiga samlat på oss erfarenheter som räddningstjänsten ville få del av, så vi fick i uppdrag att vara med ute i skogen och komma med tips och råd till brandmän som till vardags mest jobbar med att släcka bränder i byggnader. Släckningstaktiken är lite annorlunda när det handlar om enorma ytor och när man har mer begränsad tillgång till vatten.
Projektet lånade också ut utrustning, bland annat nästan tre kilometer brandslang för skogsbrandbekämpning. Personal från Life Taiga jobbade dessutom med att hjälpa räddningsledningen att tolka brandriskdata och ta fram brandspridningsprognoser i det skiftande vädret som rådde under branden.
-Kunskapsutbytet mellan Life Taiga och räddningstjänsterna har fungerat mycket bra. Att projektet kan delta i samverkan om materiel och kompetens har varit uppskattat från alla inblandade organisationer, säger Patrik Wandin, som jobbar som naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen i Jönköpings län. Det är värdefullt att den kompetens vi byggt upp i projektet också får komma det övriga samhället till nytta, avslutar Patrik Wandin.