In English

Gotländskt besök i småländsk taiga

maj 02 8:40 av kommunikationsansvarig

För en vecka sedan besökte ett gäng blivande miljövetare från Campus Gotland de småländska skogarna för att studera naturtyper som inte finns – eller i alla fall inte är så vanliga – på Gotland.

Första besöket gick till förra sommarens bränningsområde i naturreservatet Stora och Lilla Fly i Jönköpings län. Johan Rova, regional projektledare för Life Taiga i Jönköpings län, berättade om tallskogens ekologi och vad som händer i en tallskog som inte brinner jämfört med en tallskog som återkommande påverkas av brand.

 

 

Blivande miljövetare från Campus Gotland på besök i de småländska skogarna.
Foto: Johan Rova

 

-Varför dör granarna, men inte tallarna, undrade studenterna. Johan visade på skillnaden i barkens tjocklek mellan de olika träden.

– Tack vare sin tjocka bark är tallens stammar mycket mer skyddade mot hettan från en brand, förklarade Johan och pekade också på att tallens barrkrona sitter mycket högre upp från den brinnande mossan på marken.

 

Grupp med människor går bland tallar.
Foto: Johan Rova

 

Trots att det blåste halv storm och det var snö i luften var det glada miner bland studenterna. Efter besöket i bränningsområdet fortsatte de till andra skyddade områden i Vetlandatrakten. Dagen efter skulle de dessutom besöka ett annat Life-projekt, Life to ad(d)mire, där man bland annat restaurerat våtmarker i Store Mosse nationalpark.

 

» Till nyhetsarkivet