In English

Miljöer för mosippa och marklevande bin skapas

mar 31 13:49 av kommunikationsansvarig

Naturvårdsbränning, det vill säga kontrollerade skogsbränder i Natura2000-områden, är den huvudsakliga åtgärden i Taigaprojektet. En annan åtgärd är att skapa större ytor av sand med hjälp av maskiner. Det är ett arbete i projektet som bara genomförs av Länsstyrelsen i Dalarnas län.

En av de positiva effekterna vid en naturvårdsbränning är att markens övre lager, förna och humus, bränns bort och att sand och jord kommer fram. Särskilt värdefullt är få fram ytor med fin sand. Sådana ytor blir mer och mer ovanliga i vår natur och det ger negativa konsekvenser för till exempel sandödlan och en rad insekter och växter.

Men det är svårt att få till stora ytor genom att naturvårdsbränna och då är mekanisk borttagning av det övre marklagret ett effektivare sätt. Stubbar, mossor, lavar, ris och jord skrapas försiktigt bort med en grävmaskin för att blottlägga den fina sanden inunder. Det här är en åtgärd som utförs i det blivande naturreservatet Haftahedarna i Malung-Sälens kommun i Dalarna.

 

  • Rödaktig sand.
  • Olika lager av jord.
  • Gul grävmaskin skrapar bort växtlighet så att rödbrun sand blottas.
  • Gul grävmaskin skrapar bort växtlighet så att rödbrun sand blottas.

-Vi kommer att hjälpa naturen på traven genom att så frön från mosippa, berättar Fredrik Lundin, regional projektledare för Life Taiga i Dalarna. Redan till sommaren hoppas vi också att marklevande bin, steklar och andra insekter själva kommer att hitta de nyskapade sandytorna.

 

 

I en första etapp skapas åtta större ytor på 20 gånger 30 meter med blottlagd sand. Sanddynerna som finns i Haftahedarna skapades vid isranden då inlandsisen drog sig bort från området för cirka 10 000 år sedan.

Här kan du se ett filmklipp från arbetet.

Här kan du läsa mer om de förberedelser som genomfördes i området under 2016.

 

 

» Till nyhetsarkivet