In English

Guidning i strålande sol

mar 13 11:29 av kommunikationsansvarig

När mars månad bjöd på årets kanske första riktiga vårdag i lördags samlades ett trettiotal medlemmar från föreningen Likstammens miljövänner i Fräkenkärrets naturreservat. Föreningen hade bjudit in Per Folkesson från Länsstyrelsen i Södermanland för att berätta om den naturvårdsbränning som genomfördes i naturreservatet den 24 maj 2016.

Per Folkesson, som är projektledare för Life Taiga i Södermanland, berättade bland annat för deltagarna om hur viktigt det är att skogen får brinna med jämna mellanrum. Att den störning som elden orsakar är en naturlig del för många insekter, växter och fåglar. Han berättade dessutom om hur det går till när Länsstyrelserna genomför naturvårdsbränningar. Deltagarna fick dessutom se vissa effekter som bränningen gett. Bland annat hittades larver från åttatandad barkborre i de brända stammarna. Larverna uppskattas av den tretåiga hackspetten som är en av de arter vi vill gynna med hjälp av naturvårdsbränning.

Här kan du läsa mer om föreningen Likstammens miljövänner och se bilder från lördagens guidning.

Bränningen i naturreservatet Fräkenkärret genomfördes inom EU-projektet Life Taiga. Här kan du läsa mer om den.

 

» Till nyhetsarkivet