In English

Givande internationell konferens om naturvårdsbränningar

feb 08 10:25 av kommunikationsansvarig

Förra veckan deltog Life Taiga vid den första internationella konferensen om kontrollerade skogsbränder i Europa – ICOP Fires. Konferensen hölls i Barcelona i Spanien där man arbetat med kontrollerade skogsbränder relativt länge och i stor skala. Från Life Taiga deltog Johan Rova, regional projektledare i Jönköpings län, och Andreas Wedman, regional projektledare i Gävleborgs län.

Kontrollerade bränningar genomförs på många platser över världen. Förutsättningarna och målsättningarna med bränningarna kan variera, men samtidigt finns många likheter mellan kontrollerade bränningar oavsett om de genomförs i USA, Sydafrika, Australien eller i våra boreala skogar i Sverige. Under tre dagar hölls ett stort antal föreläsningar om kontrollerade bränder och naturvårdsbränder, och Life Taiga fick möjlighet att berätta om vårt projekt för övriga deltagare.

-Riktigt givande även om konferensen mycket handlade om mediterrana skogar. Vi har fått lära oss om allt från hur man antänder 50 000 hektar stora naturvårdsbränningar från flygplan i Sydafrika till hur naturvårdare och samebyar samverkar för att gynna renlavstillväxt i norrländska bränningar. Vi har även knutit kontakter med spanska Life-projekt som arbetar med naturvårdsbränningar, berättar Johan Rova.

Under sista dagen besöktes en pågående naturvårdsbränning, som var en del av det spanska Lifeprojektet Life Montserrat. Bränningen genomfördes i en skog som uppkommit efter en vildbrand på 1990-talet och målsättningen var att få en mer naturlig och gles talldominerad skog.

-Efter lunch kom ett lätt regn som gjorda att bränningen fick avbrytas. Likheten med vår verksamhet i projekt Life Taiga blev mycket tydliga, berättar Andreas Wedman.

 

 • Människor framför monter.
  Johan Rova vid Life Taigas monter. Foto: Andreas Wedman
 • Människor i kargt landskap.
  Foto: Andreas Wedman
 • Små barrträd på karg sluttning.
  Foto: Andreas Wedman
 • Eld på sluttning.
  Foto: Andreas Wedman
 • En man blir fotograferas av en kvinna.
  Andreas Wedman intervjuas av spansk TV om hans intryck från konferensen i väntan på en bränning ska dra igång. Foto: Johan Rova
 • En man i kavaj står på scen.
  Foto: Andreas Wedman
» Till nyhetsarkivet