In English

En titt i Taigas backspegel

jan 11 14:42 av kommunikationsansvarig

2016 var ett år som bjöd på en lyckad vår, en blöt sommar och till sist en överraskande septembermånad. Under året har lyckade naturvårdsbränningar kunnat genomföras på drygt 300 hektar inom projektet Life Taiga.

Årets första naturvårdsbränning genomfördes i Kalmar län. Den 5 maj brändes cirka 14 hektar i naturreservatet Kvarntorpet utanför Västervik. Fem dagar senare sattes arbetet igång i Färnebofjärdens nationalpark i Gävleborgs län. Hela maj månad var torr och bjöd på gynnsamma bränningsförhållanden. Andra län som genomförde bränningar denna månad var Östergötland, Kronoberg, Södermanland och Västmanland.

Även juni bjöd på fina bränningsförhållanden. Lyckade bränningar genomfördes i Kronobergs, Örebros, Jämtlands, Västerbottens och i Västernorrlands län. Örebro läns bränning i Römyren innebar dessutom att alla de bränningar som länet anmält i projektet nu har genomförts.

På vissa håll var det dock för torrt för att bränna. Länsstyrelsen i Jönköpings län hade till exempel varit beredda i flera veckor, men fick avvakta då det var eldningsförbud. Till sist lyftes förbudet och i början av juli genomfördes en lyckad bränning på närmare 35 hektar i naturreservatet Stora och Lilla Fly i Vetlanda kommun.

Sen kom regnet. Och trots att det inte regnade oavbrutet blev det ändå aldrig tillräckligt torrt i markerna under sommaren. När almanackan så visade på september var det många i projektet som trodde att bränningssäsongen var över. Dock inte i Kronobergs län, i Kalmar län och i Jönköpings län. Här kan du läsa mer om bränningen på Kraftö, Bödakusten och i Singeltorps Fly.

Nu går Life Taiga in i sitt tredje projektår. Vi ser fram mot ett år fyllt av framgångsrika naturvårdsbränningar och spännande uppföljningsresultat.

 

 

 

 

» Till nyhetsarkivet