In English

Minnesvärda bränningsdagar i september

sep 28 11:16 av kommunikationsansvarig

September 2016 kan komma att gå till historien då inte bara en, utan fyra naturvårdsbränningar kunde genomföras inom projektet Life Taiga. Bränningarna genomfördes i Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län.

-Så många bränningar så sent under säsongen. Det här är unikt, säger Niclas Bergius, nationell projektledare för Life Taiga.

-Det känns bra att vi kunde utnyttja det vackra septembervädret för att få till två sena bränningar. Bränningen i Böda känns speciell eftersom det är första gången det genomförs där. Det är lite av en milstolpe i arbetet med att bevara de höga naturvärdena i Bödaskogarna, säger Erik Nordlind, Life Taigas regionale projektledare i Kalmar län.

 

Eldlinje genom skogslandskap.
En naturvårdsbränning genomfördes i naturreservatet Bödakusten östra i Borgholm kommun den 20 september. Foto: Erik Nordlind

 

Ja för trots att det inom bränningskretsar sägs att säsongen för naturvårdsbränning är mellan maj och september, är det ovanligt att det sker en bränning i september. Anledningen är att luftfuktigheten under septembernätterna är hög och det bildas mycket dagg. När solen sen stiger tar det lång tid för marken att torka upp. Det gör att den eventuella tändningen kommer igång sent på dagen. Sen stiger luftfuktigheten igen mot kvällen. Detta leder till att bränningsfönstret, den tid som det går att bränna, blir allt för kort.

 

Solljus silar ner mellan rök och träd.
Solljus silar ner genom den rökiga skogen. Foto: Erik Nordlind

 

Tisdagen den 20 september meddelade Länsstyrelsen i Kalmar att man planerade att genomföra en bränning i naturreservatet Bödakusten östra. Naturreservatet är beläget på nordöstra Öland i Borgholms kommun. Bränningen skulle utföras av en upphandlad entreprenör, SITS i Sverige med bränningsledare Tomas Aronsson. Från flera håll i landet väntade man med spänning under förmiddagen på beskedet OM det skulle gå att bränna eller inte. Vid tvåtiden på tisdagen var så bränningen igång.

 

Rökmolm på håll.
Rökmolnet från bränningen i Bödakusten östra sett från ett flygplan på väg till Stockholm. Foto: Anna Lindberg

 

-Jag hoppas också att de boende i området inte lidit alltför mycket av röken och att dom har förståelse och överseende med detta viktiga arbete för att bevara utrotningshotade arter, säger Erik Nordlind.

-Det här visar att det går att genomföra lyckade naturvårdsbränningar väldigt sent på säsongen – åtminstone i landet södra delar, avslutar Niclas Bergius.

 

Foto: Erik Nordlind

 

I kommande artiklar berättar vi mer om de övriga bränningarna som genomfördes i september.

» Till nyhetsarkivet