In English

Planerad bränning i Eksjö kommun under tisdagen

sep 13 8:02 av kommunikationsansvarig

Länsstyrelsen i Jönköpings län planerar att genomföra en naturvårdsbränning på ön Kraftö i sjön Solgen i Eksjö kommun idag tisdagen den 13 september. Bränningen omfattar cirka 7 hektar och är helt omgiven av vatten. Tändning är beräknad att starta mitt på dagen och sedan fortgå under eftermiddagen.

Väderprognosen för dagen säger att det kommer att vara svaga vindar. Det innebär att röken från bränningen kan komma att stiga nästan rakt upp och därför synas på långt håll. Den svaga vinden och dagens växlande vindriktning gör det svårt att förutsäga var röklukt kommer att kännas. Mest troligt är att röken kommer dra mot nordost-ost under eftermiddagen, vilket innebär att röklukt kan komma att märkas bland annat i Hjältevad, Ingatorp, Bellö, Stallarp och Kråkshult i Eksjö kommun. Framåt kvällen kan röken dra mer åt söder, vilket innebär att röklukt kan märkas i riktning mot Skede, Alseda och Pauliström i Vetlanda kommun.

Sveriges Radios Trafik och Service kommer att kontaktas i samband med att bränningen startar och om det blir större förändringar i vindriktning eller rökspridning.

Bränningsledningen har kontinuerlig kontakt med räddningstjänsten i Eksjö kommun och det finns ingen anledning för allmänheten att kontakta SOS Alarm så länge man är säker på att röklukten kommer från naturvårdsbränningen.

Bränningsområdet är helt omgivet av vatten och luftfuktigheten nattetid är mycket hög så här års. Vi kommer därför att låta brännan glöda tills den slocknat av sig självt, vilket kan komma att ta ett antal dagar. Länsstyrelsen bevakar brännan med omgivningar regelbundet tills all glöd har slocknat. Länsstyrelsen vill uppmana allmänheten att hela hösten vara mycket försiktig om man besöker ön efter bränningen, eftersom trädrötter och stammar kan ha brunnit av och då riskerar att falla ljudlöst, särskilt vid blåsigt väder.

Syftet med bränningen på Kraftö är att minska mängden gran och öka arealen lövskog intill Solgen. När mossan brunnit bort kommer björk och asp att spira och strandskogarna blir attraktiva för hackspettar. Med färre granar kommer skogen att bli ljusare och varmare. De flesta tallarna förväntas överleva branden.

» Till nyhetsarkivet