In English

Lyckad bränning i Stora och Lilla Fly

jul 01 9:46 av kommunikationsansvarig

Efter flera veckors eldningsförbud kunde Länsstyrelsen i Jönköpings län, tillsammans med Sveaskog, genomföra en naturvårdsbränning på närmare 35 hektar i naturreservatet Stora och Lilla Fly i Vetlanda kommun i tisdags. Myrarna är två tallbevuxna högmossar som är typiska för östra Sverige.

-Vi hade fått lite förhandsinformation från räddningstjänsten så vi var faktiskt beredda redan kvällen innan, säger Johan Rova, regional projektledare för Life Taiga i Jönköpings län.

De senaste veckornas väder hade gjort att förhållandena för bränningen var perfekta. Upptorkningen var bra på djupet och med fuktigare väder i antågande var mossan på ytan lagom torr för att brinna utan att det bli för våldsamt.

 

 

Låg eld bland trädstammar.
Den 28 juni brände Länsstyrelsen i Jönköping 35 hektar halvgammal tallskog tillsammans med Sveaskog. Ungefär hälften av området ligger inom Life Taiga, och andra hälften ligger på Sveaskogs naturvårdsmark.

 

-Det ser ut som att vi kommer att få exceptionellt bra resultat biologiskt, med stora fläckar av bar mineraljord där frön kan slå rot, säger Johan Rova.

Om nu resultatet blir så bra som förväntat, går det att veta när likadana förhållanden dyker upp i framtiden?

-Ja, hela juni månad har vi mätt väderförhållandena på platsen och vi har gjort lokala beräkningar av torrheten i de olika markskikten dag för dag. Under själva bränningen har vi löpande antecknat vindhastighet och hur snabbt vi gått fram med brandfronten genom skogen. En bra sak med projektet Life Taiga är att alla följer upp sina bränningar på samma sätt, så vi kommer att samla på oss mycket värdefull kunskap om bränning under svenska förhållanden, säger Johan Rova.

 

Karta och tabell.
Vindriktning, temperatur och luftfuktighet är data som antecknas varje halvtimme under en bränning. Dessutom ritar man in på en karta var eldfronten då också befinner sig.
» Till nyhetsarkivet