In English

Lyckad bränningsvecka i flera län – Örebro är i mål

jun 17 13:22 av kommunikationsansvarig

Flera län har genomfört naturvårdsbränningar inom projektet Life Taiga i veckan. I ett län blev man dessutom klar med samtliga bränningar som var anmälda inom projektet!

 

Solljus silar igenom rök, eld brinner på marken.
Foto: Åsa Forsberg

 

Under fyra dagar, med start torsdagen den 9 juni, har personal från Länsstyrelsen i Örebro län och från entreprenören Falck Natur AB eldat 38 hektar på Römyren mellan Bredsjö och Kopparberg. Objektet var Örebro läns tredje och sista inom projektet.

-Det känns fantastiskt att ha nått de mål vi satte upp! Redan i fjol lyckades vi bränna 65 hektar i Västeråsmossen och i Ställbergsmossen. Vi har en del pengar kvar och tanken är att försöka hitta nya objekt under vintern. Projektet är jättehäftigt och nödvändigt för att få fart på naturvårdsbränningar i Sverige. För oss i Örebro har Life Taiga verkligen varit en knuff för att komma igång med den här typen av naturvårdande arbete, säger Åsa Forsberg, regional projektledare i Örebro län.

 

Man i röd skjorta sitter på knä i mossa. Bakom honom brinner låg eld. Han håller en plastflaska med genomskinlig vätska i händerna.
Bränningsledare Johan Falck, Falck Natur AB. Foto: Kjell Store

 

Nu har även de norra länen kommit igång

Under tisdagen genomförde Länsstyrelsen i Västerbotten en 40 hektars bränning i Tjäderbergets naturreservat. Naturreservatet ligger cirka 20 kilometer söder om Lycksele. Skogen är helt talldominerad och mycket tydligt präglad av äldre tiders skogsbränder.

Först ut av länen i landets norra delar blev dock Västernorrland. Under måndagen genomfördes den första av tre planerade bränningar i naturreservatet Jämtgaveln i Ånge kommun.

Här kan du läsa mer om den bränningen.

Men Västernorrland nöjde sig inte med det. På torsdagen genomfördes en liten bränning i naturreservatet Nipsippan vid Krången, norr om Ramsele i Sollefteå kommun. Området som brändes var litet, bara 1,5 hektar.

-Syftet med bränningen är att påverka humuslagret så mycket att nipsippan får bättre möjlighet att gro, säger Kristin Lindström, biträdande regional projektledare i Västernorrlands län.

 

 • Gräs och överblommade blommor i förgrunden, rök och eld i bakgrunden.
  Utblommade nipsippor. Foto: Kristin Lindström
 • Mark som ryker.
  Foto: Kristin Lindström
 • Människor med vattenslangar sprutar vatten på mark.
  Foto: Kristin Lindström

 

Väderpåverkan

Under veckan har två av projektets deltagande län blivit påminda om att trots all noggrann planering går det inte att styra över vädret. Regn som inte fanns med i prognosen gjorde att den naturvårdsbränning som Länsstyrelsen i Jämtlands län planerade att genomföra i Helvetesbrännans naturreservat, cirka 15 kilometer söder om Bräcke, fick skjutas upp. Den kunde dock genomföras med gott resultat under torsdagen.

 

 

 • Man i gul skjorta och orange hjälm beraktar eld som brinner i skog.
  Foto: Hanna Triumf
 • Eld som kryper fram på marken.
  Foto: Hanna Triumf

 

Veckans planerade bränning i Haftahedarna i Malung-Sälens kommun regnade bort. Nu kunde man snabbt omlokalisera sig till naturreservatet Hästingsflotten i Vansbro kommun.

-Den bränningen gick bra. Värt att noterna är att redan dagen efter noterades ett tiotal flygande sotsvart praktbagge samt brandsvampflugor som svärmade i röken från myrstackar, säger Fredrik Lundin, regional projektledare i Dalarnas län.

 

» Till nyhetsarkivet