In English

Öppen, varm och artrik skog

jun 10 10:50 av kommunikationsansvarig

På en flygbild som tagits över det område i Västmanland där det genomfördes en naturvårdsbränning för en månad sen går det se att den så kallade avdödningen ligger inom de ramar man vill uppnå. Det går att se att elden spred sig jämt och fint.

 

 

Flygbild över skog som är grön och brun.

 

Redan nu kan man se att runt 90% av granarna och cirka 30% av tallarna har dött. Och det är precis det man eftersträvar med just den här naturvårdande skötselmetoden. De döda träden lockar sen till sig insekter och svampar. Fåglar, som tillexempel hackspettar, gynnas eftersom det finns insekter att äta. Dessutom blir skogen öppnare och ljusare.

Och djurlivet återvänder snabbt. Redan ett par dagar efter att naturvårdsbränningen i Naturreservatet Lappland avslutades så lyckades vi få en bild på en tjäderhöna som ruvar på sina ägg.

 

Bo på marken med en fågel i.
» Till nyhetsarkivet