In English

Nu börjar säsongen för naturvårdande skogsbränning

maj 03 12:50 av kommunikationsansvarig

Det femåriga EU-projekt Life Taiga går nu in på sitt andra år. I slutet av förra veckan gick Taigas deltagande län ut med ett gemensamt pressmeddelande där vi berättade att bränningssäsongen nu startar. Under projekttiden ska cirka 120 kontrollerade naturvårdsbränningar genomföras.

-Naturvårdsbränning har sakta vuxit i betydelse inom skötseln av naturreservat i Sverige under de senaste 20 åren. Men det är långt kvar till den omfattning som skulle behövas. Projektet ger oss möjligheten att jobba fram en bra grund för den löpande skötseln framöver och stöttningen från EU ger ökad tyngd till verksamheten, säger Niclas Bergius, projektledare för Life Taiga.

Länsstyrelsernas naturvårdsbränningar är noga planerade och sker i områden som dels har naturliga gränser av till exempel vatten, dels har skapade gränser för att säkerställa att branden inte sprider sig.

Det är svårt att i förväg planera tidpunkten för en bränning. Vind, regn och fukt i marken är avgörande för när bränningen kan ske utan att säkerheten riskeras och för att den ska ge önskad naturvårdsnytta.

 

» Till nyhetsarkivet