In English

Granbotanken – från tanke till tank

apr 04 12:27 av kommunikationsansvarig

Att lägga ut brandslag i långa sträckor ute i skogar och på myrar är ett tungt och slitsamt arbete. Det kan vara långt från närmsta väg och vattendrag och bränningspersonalen kan få bära långt och länge. Lika slitsamt är det sen att rulla ihop all slang igen.

-Idén om att ta fram en portabel vattentank som kan dras av ett bandgående fordon har funnits länge, säger John Granbo, regional projektledare för Life Taiga i Västernorrlands län.

Så, som ordspråket lyder, nöden är uppfinningarnas moder. Inför bränningssäsongen 2015 hade John Granbo tagit fram en portabel vattentank.

 

Tank på släpvagn som dras av fyrhjulig motorcykel.

 

Själva tanken rymmer 480 liter och är svetsad i rostfri plåt. På tanken används sedan en liten bensindriven fyrtaktpump som pumpar upp vattnet från tanken. Med ett 35 liters strålmunstycke på slangen så kan man spruta vatten i ungefär 10-12 minuter innan tanken är tom.

För att kunna använda tanken behövs en bra fyrhjuling med band och en lätt vagn med lågt marktryck. Detta för att inte fastna och köra sönder känsliga myrmarker.

-Under en av fjolårets bränningar den 20 augusti använde vi tanken till att patrullera myrkanterna och för att släcka ned eventuell eld som sprid sig ut på myren. Senare användes också ATV och tanken till att bekämpa glödbränder längst bränningsområdets kanter, berättar John Granbo.

 

  • Tank på släpvagn som dras av fyrhjulig motorcykel. En gulklädd person kör motorcykeln.
  • Tank på släpvagn som dras av fyrhjulig motorcykel. I bakgrunden arbetar gulkädda personer.
  • Tank på släpvagn som dras av fyrhjulig motorcykel. En gulklädd person kör motorcykeln bland skog som brinner.

 

Efter att ha använt tanken under första året har John Granbo justerat en del mindre detaljer som att ha bättre luftventiler och avtappningsmöjligheter. Nu finns tankar om att försöka montera band på vagnen hjul för att ytterligare minska marktrycket.

-Vi får se om det är möjligt, säger John Granbo.

 

» Till nyhetsarkivet