In English

Vad hände i Life Taiga i Gävleborgs län under 2015?

jan 25 10:30 av kommunikationsansvarig

Det femåriga naturvårdsprojektet Life Taiga går nu in på sitt andra år. I projektet deltar 14 län som tillsammans ska genomföra ungefär 120 naturvårdsbränningar under projekttiden.

Just nu pågår arbetet med att planera sommarens bränningar och att reflektera över och dra lärdom av bränningssäsongen 2015. För det var en regnig sommar som ställde till det i flera län. Det till trots så lyckades bland annat Länsstyrelsen i Gävleborg att genomföra tre naturvårdsbränningar inom projektet. Det tre var i Lomtjärns naturreservat i Hudiksvalls kommun, i naturreservatet Stora Korpimäki i Ljusdals kommun och i Djupsjön-Römmabergets naturreservat i Bollnäs kommun.

-Den stora utmaningen är att det är mycket som måste klaffa för att man ska kunna genomföra de planerade bränningarna så att det blir ett lyckat resultat. Väder är en viktig faktor. Men även all planering innan är viktig, med utrustning, personal, avtal och samråd med de som berörs av bränningarna, säger Andreas Wedman som är regional projektledare i Gävleborgs län.

Han anser att projektet ligger helt rätt i tiden och ger Länsstyrelserna i landet möjlighet att bedriva den här sortens naturvård i den skala som krävs.

Inför bränningssäsongen 2016 står så klart vackert väder högt på Andreas Wedmans önskelista.

-Vi kommer att ha flera områden planerade och färdiga inför sommaren. Några ska vi naturvårdsbränna i egen regi och några kommer utföras av bränningsentreprenörer. Den eller de dagar då naturvårdsbränningar verkligen blir av är lönen för den möda som läggs ner på all planering. Det är upplagt för en händelserik sommar, säger Andreas Wedman.

 

 

  • Bränd mark och sotiga stammar.
  • Lågor och rök mellan tallar.
  • Släpvagn fylld med slang och kopplingar.
» Till nyhetsarkivet