In English

Utflykt i ett Taiga-område – Lappland

jan 06 13:28 av kommunikationsansvarig

Kanske en skidtur över myrmarker? Under mellandagarna har vi tipsat om naturreservat som är värda ett besök, framförallt om du är nyfiken på hur länsstyrelserna arbetar med naturvårdsbränning. I Västmanlands län finns naturreservatet Lappland. I naturreservatet går det att se spår efter flera naturvårdsbränningar utförda under olika år.  

Projektet Life Taiga ska gynna arter och naturmiljöer som är beroende av skogsbrand. Det gör länsstyrelserna genom kontrollerade naturvårdsbränningar. Arbetet sker i områden som är skyddade enligt Natura 2000. Ofta är de områdena naturreservat. På varje läns webbplats finner du länets naturreservat listade.

Förutom att genomföra naturvårdsbränningar så ska de deltagande länsstyrelserna även berätta om arbetet. Det har resulterat i att många informationsplatser eller informationsstigar har skapats inom projektet. I Lappland finns en drygt 3 kilometer lång markerad slinga som tar dig över marker där Länsstyrelsen har genomfört naturvårdsbränningar. Stora delar av sligen går igenom ett stiglöst landskap. Du får följa markeringar på stolpar och träd. Längs slingan hittar du skyltar med information om brandens nytta för naturen.

Naturen

Naturreservatet Lappland klyvs av väg 233. Längs med vägen ligger flera parkeringsplatser. Naturreservatet har få stigar men vid en av parkeringarna längs vägen leder en kort stig fram till den lilla sjön Hovtjärn. Vid strandkanten finns ett vindskydd och det går att göra upp en eld. Reservatet består av ett myller av myrar brandat med fastmark. På de fasta partierna växer tallar. Lappland är perfekt för längdskidåkning när det finns snö. Det är inte omöjligt att du hittar skidspår som du kan följa. Passa på att spana efter orre och tjäder när du skidar fram.

För att lättare hitta till informationsslingan är ett tips att ladda ner appen Västmanlands naturkarta till din smartphone. Telefonens gps guidar dig till parkeringen där slingan startar och slutar.

Mer om Lappland

Läs mer om Lappland och dess natur på Länsstyrelsen i Västmanlands läns webbplats.

Lappland i Naturkartan

» Till nyhetsarkivet