In English

Lyckade torsdagsbränningar

maj 17 12:48 av kommunikationsansvarig

Under torsdagen den 16 maj genomförde två länsstyrelser varsina naturvårdsbränningar inom projektet Life Taiga.

I Västmanlands län brändes cirka 4 hektar i naturreservatet Skommarmossen i Skinnskattebergs kommun. Arbetet genomfördes lugnt och metodiskt utan några problem eller frågetecken. Vid bränningen stod en helikopter redo att hjälpa till med släckning om elden skulle smita utanför avgränsningen. När arbetet närmade sig sitt slut släpptes den i väg för att i stället hjälpa till att släcka en vildbrand i närheten i Örebro län.

 

  • Eld brinner som i en linje. Bakom elden är marken svart och ryker. Famför elden syn ris av blåbär, lingon och ljung.
    Foto: Ulrika Mogren
  • I förgrunden en kvinna klädd i svarta byxor, ljus skjorta och svart keps håller i en brandslang. Hon sprutar vatten ner i marken. I bakgrunden syns eldslågor och en man kläff i svarta byxor och gul skjorta som går med en tändkanna.
    Foto: Ulrika Mogren

 

Samtidigt i Södermanlands län utfördes en cirka fyra hektar stor bränning i Fjällmossens naturreservat i Nyköpings kommun. Även där flöt arbetet på som planerat och den helikopter som var redo att rycka in släpptes iväg för att hjälpa till i släckningsarbetet av en vildbrand i närheten.

-Det enda oväntade i samband med torsdagens naturvårdsbränning var att vi hade is i slangarna i morse, säger Per Folkesson, regional projektledare i Södermanland.

 

Brandslang och koppling som ligger på marken. Bredvid kopplingen ligger is.
Foto: Per Folkesson
» Till nyhetsarkivet