In English

Studieresan I USA – 26 oktober

jan 30 8:54 av kommunikationsansvarig

En del i Life-projektet Taiga är att vi lär oss mer om hur andra länder arbetar med naturvårdsbränning som skötselmetod. Därför åkte 18 projektdeltagare på en studieresa till USA under några dagar i oktober 2017. Resan har dokumenterats och presenteras i delar här på Life Taigas webbplats. Per Folkesson, projektledare i Södermanland, berättar om händelserna 26 oktober. 

För en stor del av gruppen startade dagen med fågelskådning redan i gryningen. Vi fick chansen att följa med den mycket kunnige ekologen Jim Cox på en vandring i närheten av stationen. Det blev en bra utdelning i den kyliga morgonluften, med fina observationer av bland annat Red-cockaded Wood-pecker, Northern Cardinal, Eastern Towhee och Common Yellow-throat.

Efter frukost presenterade Eric Staller, Rx Fire manager på Tall Timbers, de två bränningar på cirka tre hektar vardera som planerats för dagen. Den mark som ska brännas donerades 1984 till forskningsstationen och har som mycket annan mark i området tidigare använts till bomullsodling.

 

 

 • Grupp människor står på en stig och ser sig omkring. En person har en kikare.
  Fågelskådning i gryningen.
 • En person håller en föreläsning och visar bilder på storbildsskärm.
  Andreas Wedman visar bilder och film hur bränningar normalt går till i Sverige.

 

Därefter var det Emil Persson och Andreas Wedmans tur att med bilder och film berätta hur bränningar normalt sett går till i Sverige. Emil och Andreas belyste de skillnaderna som finns mellan Sverige och Nordamerika i användning av bränslen och tekniker. Våra värdar på Tall Timbers uppskattade inslaget som gav många insikter i hur våra arbetssituationer skiljer sig åt.

Efter lunch var det dags att genomföra de två bränningarna med Erik Staller som burn boss. Det uppstod ett intressant skede då den först antända fronten drog in mot området med den svaga vinden, i motsatt riktning mot vad vi förväntat oss. Det parerades snabbt genom att antända hela området med hjälp av en fyrhjuling. På grund av dåliga bränslen brann det generellt sett dåligt. Även den andra ytan brann med varierande framgång. När vi bränt av båda ytorna hölls en ”After Action Review” med hela gruppen. Det görs regelmässigt efter alla bränningar i syfte att utvärdera och lära av det som gått bra och mindre bra. Vi konstaterade att det är något vi bör jobba med i större utsträckning även i Sverige.

Dagen avslutades med ett besök av Lane Green, tidigare manager på Tall Timbers. Under lättsamma former på verandan berättade han om brandhistoriken i Nordamerika, hur insikterna kring behovet av bränning växt fram och hur man i området kring Tall Timbers varit pionjärer i att utveckla teknikerna för bränning och nått en förbättrad acceptans hos allmänheten. Det var ett mycket uppskattat inslag!

 

 • En stor grupp människor i hjälmar och gula skjortor står och sitter i en ring i skog.
  Genomgång av bränningen efter att lågorna slocknat.
 • Eldslågor längs marken.
  Naturvårdsbränning, på engelska kallat Prescribed Fire eller RX burn.
 • En man i gul skjorta och solglasögon.
  Burn boss Eric Staller.
» Till nyhetsarkivet