In English

Lyckad bränning i Östergötland

maj 09 14:26 av kommunikationsansvarig

Det är skönt att komma igång tidigt på säsongen med bränningarna! Ja, så sammanfattar Taigas regionale projektledare i Östergötlands län, Magnus Melander, helgens naturvårdsbränning i Orrkojgölarnas naturreservat i Norrköpings kommun.

 

Eld som slingrar sig genom skogslandskap.

 

Bränningen startade halv ett under lördagen. Då vinden var svag och en smula oberäknelig började man bränna långsamt för att inte riskera säkerheten. Senare fram på dagen kunde bränningstakten ökas och sista antändningen skedde klockan åtta på kvällen. Då hade luftfuktigheten kommit upp i 62 procent.

-Det är normalt sett för högt för att genomföra en naturvårdsbränning, men förnan bar elden bra och hela området brann av. Nu har vi några glödbränder som bitit sig fast men förväntar oss att de ska slockna relativt fort, berättar Magnus Melander.

 

  • Fyra personer tittar på en karta.
  • Man i röd skjorta går i skog.

 

Lördagens naturvårdsbränning i Orrkjölgölarnas naturreservat var ett samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Östergötland och Holmen skog AB. Bränningen utfördes av bränningsentreprenör Johan Falck.

Det är roligt att bränningen genomfördes tillsammans med Holmen. Det gjorde att storleken på brännan kunde ökas från 10 till 25 hektar, säger Magnus Melander.

 

Solnedgång i rökigt skogslandskap.

 

Under säsongen ska ytterligare två naturvårdsbränningar genomföras i Östergötlands län inom EU-projektet Life Taiga.

 

» Till nyhetsarkivet