In English

Många siffror och en helikopterfärd

dec 09 9:52 av kommunikationsansvarig

I Life-projektet Taiga ingår 14 Länsstyrelser. Som en spindel i Taiga-nätet finns Helena Blomqvist. Helena är projektekonom och den som övervakar hela projektets budget, en budget som omfattar 100 miljoner kronor över projekttidens fem år.

-Under en vanligt dag samlar jag in underlag, stämmer av och kollar hur vi ligger till med budgeten. En ovanlig dag är jag ute och flyger helikopter, säger Helena Blomqvist och skrattar.

Siffror och kontroller

Att jobba som ekonom i ett Life-projekt kanske inte verkar så omväxlande vid första anblicken. Helt sant är att det är många siffror som ska kontrolleras. Var fjärde månad kommer det in rapporter från alla de deltagande länen. Allt ska kontrolleras och prickas av för att se att alla underlag finns med. Helena berättar att hon tittar speciellt noga på de stora kostnaderna i projektet. Det är framförallt sådant som rör utrustning.

-Sen kollar jag att varenda faktura eller reseräkning finns med och att alla har tidrapporter på de personer de har skrivit in. Sen så ska det jämföras mot respektive huvudbok så att bokföringen stämmer. Så att det blir en del avprickande, säger Helena Blomqvist.

 

  • Blond kvinna med glasögon vid ett skrivbord med två dataskärmar.
  • Färgglada pärmryggar i en bokhylla.
  • Blond kvinna med glasögon vid en kopieringsmaskin.

 

Efter inrapportering får länens projektledare feedback från Helena om hur det ser ut och hur länen ligger till. Det händer ibland att budgeten inte stämmer helt och då får Helena tillsammans med den regionale projektledaren rätta till avvikelsen. Ibland innebär det att bromsa men i vissa fall går det att flytta kostnaden till en annan action, eller post, där den kan passa in.

-Det rör sig inte om några drastiska flyttningar utan mer om hur vi i projektet ska tolka skrivningarna i budgeten. Om det gäller större saker som flyttas måste vi först kolla av med EU om det går, berättar Helena Blomqvist.

Allt inrapporterat material sparas digitalt men även i pappersform enligt de direktiv som finns från EU. Det innebär att materialet som kommer till Helena från länen antingen måste skrivas ut eller skannas in. En gång om året ska sen alla rapporter sammanställas och skickas till EU.

Bakgrund

Helena Blomqvist började studera ekonomi på Umeå Universitet men flyttade sedan till Örebro och pluggade färdigt där. Efter universitetsstudierna jobbade hon i Schweiz med import och export. Tillbaka i Sverige efter ett år började hon arbeta på Vaggeryds kommun. Det var där hon först började arbeta med projektekonomi genom ett socialfondsprojekt som kommunen medverkade i. Nu är det Västerås och Länsstyrelsen som gäller. Innan Life Taiga jobbade Helena med ekonomin i ett annat Life-Projekt, Life MIA. 

Hon berättar att hon tycker det är mycket roligare att jobba med ekonomi i ett EU-projekt jämfört med andra jobb. Det har dock varit mycket att lära i och med att EU har sina regler och bestämmelser.

-Det kanske låter som om jag jobbar med samma grejer och prickar i listor hela tiden, men det är mycket mer varierande. Det är också otroligt positivt att jag samtidigt får lära mig massor om naturvård. Ett plus är ju att jag dessutom får följa med ut i naturen ibland och att jag får träffa så mycket folk som är så engagerade i det de gör. Det är skönt att få byta ut exel-programmet mot verklighet ibland, säger Helena.

Ut i skogen och upp i luften

Ut i verkligheten bar det verkligen en solig dag i början av maj i år. Då fick Helena uppleva sin allra första naturvårdsbränning. Platsen var naturreservatet Lappland och den bränningen kan du läsa mer om här.

När hon tagit sig över en blöt myr, fram till bränningsområdet där arbetet var i full gång kunde hon till exempel konstatera att det blev väldigt tydligt varför det köps så in så mycket brandslang i projektet. Med egna ögon fick hon nämligen se all den slang som läggs ut runt hela det område som ska brännas. Helena fick dessutom på riktigt nära håll stifta bekantskap med en av bränningens många säkerhetsanordningar. En bit bort från området stod en helikopter parkerad beredd att gå upp och släcka om elden mot förmodan skulle hoppa över bränningsgränserna. Eftersom det oavsett släckning eller inte ingick flygtid i upphandlingen fick Helena följa med upp när Taigas projektkommunikatör Ulrika Mogren skulle ta flygbilder på naturvårdsbränningen.

 

  • Rök från ett skogsparti.
  • Rök från ett skogsparti.
  • Helikopter i luften.
  • Helikopter i luften över en myr.

 

-Jag blev imponerad när jag såg hur allting flöt på och hur lugnt det var på marken. Sen var det en otrolig bonus att få komma upp i luften och se hur tydliga brandgränserna var. Trots att jag jobbat så länge i projektet och vet så pass mycket om vad det innebär fick jag ändå en ny syn på naturvårdsbränning, säger Helena.

 

» Till nyhetsarkivet